Запаси меду в Україні становлять половину від загального щорічного обсягу виробництва та продовжують збільшуватися

14.12.2019 | 12:34

(Інтерфакс-Україна) Україна виробляє майже 70-80 тис. тонн меду на рік, що перевищує обсяги експорту та споживання цієї продукції на внутрішньому ринку та призводить до накопичення запасів, повідомив директор з розвитку "Асканія-Пак" Віктор Іванченко.

"Оцінювальний обсяг виробництва меду в Україні становить 70-80 тис. тонн на рік. Україна виробляє меду більше, ніж може продати на експорт і вжити на внутрішньому ринку, і ці залишки переходять із року в рік. Сьогодні це великий надлишок, який тисне на ринок. За нашими оцінками, на руках у пасічників від 35 до 40 тис. тонн", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Іванченка, прогнозовано Україна відправить на експорт у першому півріччі 2020 року приблизно 20-25 тис. тонн, а 15 тис. тонн перейдуть залишками на наступний рік.

"На зовнішньому ринку попит на український мед сформувався. Два найбільших покупця українського меду це Європа, вона закуповує приблизно 40-45 тис. тонн на рік, і США - від 5 до 10 тис. тонн на рік. Середній обсяг експорту українського меду становить 50-55 тис. тонн і не думаю, що цей показник збільшуватиметься", - зазначив він.

Водночас, за оцінками "Асканія-Пак", обсяг виробництва меду в Україні знижується останні два роки на 5% щорічно через несприятливі для медозбору погодні умови.

"Сьогодні на зниження ціни впливають не експортери, а пасічники. В Україні виробляється меду більше, ніж його можна експортувати, або вжити на внутрішньому ринку. Україна розпочала сезон 2019/2020 із закупівельної ціни 32 грн/кг меду, сьогодні, через три місяці, ціна впала до 25 грн/кг. Закупівельна ціна наблизилася впритул до собівартості меду в виробництві. Тому ми можемо бачити кризу у виробництві меду. Не скажу, що буде різке скорочення обсягу виробництва, але збільшення найближчим часом точно не буде", - зауважив Іванченко.

Директор із розвитку "Асканія-Пак" повідомив, що Україна є п'ятим виробником меду в світі, першим в Європі, а також є світовим лідером за обсягом виробництва цієї продукції на душу населення. Бджільництвом в Україні займається близько 80-100 тис. осіб. На внутрішньому ринку України споживається майже 20 тис. тонн меду, при цьому через організований роздріб продається не більше ніж 5%. Основний обсяг меду (90-95%) продають приватні бджолярі через персональні контакти зі споживачем (від знайомого до знайомого), або на ринках. 90-95% меду, який продається на внутрішньому ринку, не проходить перевірку на відповідність показникам якості.

Другие новости раздела

Последние новости