Андрій Ярмак про ситуацію в молочній галузі України

07.05.2020


На своїй сторінці у fb Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу FAO, прокоментував поточну ситуацію в молочної галузі.

«Як і прогнозувалося місяць тому, у квітні 2020 року індекс умовної прибутковості виробництва молока України (УМІ) різко знизився або, краще сказати, що індекс обвалився на 14,7%, бо в останнє настільки різке зниження прибутковості виробництва молока протягом одного місяця відмічалося рівно шість років тому – в квітні 2014 року. Тоді, до речі, індекс впав ще більше – на 26,2%.

Зараз спостерігаємо сценарій, дуже схожий на той, що був у 2014 році, коли відбувалося зростання вартості концентрованих кормів при послабленні цін на молоко. Відповідно, в квітні 2020 року ситуація була аналогічною. Як і тоді, ключову роль в зниженні виробництва молока, відіграло зростання вартості кормових компонентів. І це виробники відчувають, як правило, не відразу.

Також вперше з лютого 2019 року, УМІ був нижчий, за попередній рік. Зниження до попереднього року склало 8,4%. Але не можна сказати, що прибутковість виробництва молока була аж такою низькою, бо цей показник був все-таки на 8,5% вищим, ніж середній для квітня протягом останніх шести років.

Крім того, якщо брати з початку 2020 року, то кумулятивний показник УМІ був і далі найвищим для останніх шести років.

Нагадаю, що УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше.

Чого чекати далі?

Якщо місяць тому я говорив, що прогнози досить негативні для молочного бізнесу, то зараз настрої учасників ринку трошки змінилися. Всі зачаровані мільярдами підтримки, які виділяють різні країни, закуповуючи продукти в різні резерви та фонди і створюючи стимули для зниження виробництва молока. Але не варто забувати, що ці продукти також потрібно буде спожити, тому суттєво і принципово нічого не змінюється – просто неминуче падіння ринку молочних продуктів розтягується в часі.  Особливо це стосується молочних жирів та продуктів з високим вмістом жиру.

В той же час вУкраїні все може бути не так вже й погано, враховуючи низьку залежність від експорту та відносно невисокий імпорт. Але багато буде залежати від курсу гривні. В принципі, якщо навіть прибутковість виробництва молока в комерційних господарствах знизиться порівняно до минулого року на 10-12%, це буде досить непоганим результатом, враховуючи пристойний її рівень в 2019 році та можливе зниження прибутковості рослинництва».

ІНФАГРО


Последние новости